Ekonomi Basınının Duayenleri İKÇÜ’lü Genç İletişimcilerle Buluştu

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) Avrupa Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti desteğiyle hayata geçen EMD Medya Okulu Anadolu’da projesinin İzmir ayağına ev sahipliği yaptı

 

Gazeteci adayları ve gençleri ekonomi ve finans alanında bilinçlendirerek sektöre katkıda bulunmayı hedefleyen EMD Medya Okulu Anadolu’da projesi kapsamında ekonomi basının duayen gazetecileri ile İKÇÜ’lü genç iletişimcileri buluşturan etkinlik İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran ile Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kıvanç’ın açılış konuşmalarıyla başladı. 

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü ev sahipliğinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan’ın moderatörlüğünü yaptığı panel gerçekleşti. Panelde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, TRT Radyo1 Ekonomi Günlüğü Programı Yapımcısı Ahmet Falih Akıcı, Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök ve Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay İKÇÜ’lü genç iletişimcilere deneyimlerini aktardılar.

 

İlk Ekonomi Gazetesi İzmir’de

 

Ekonomi muhabirliğinin, uzmanlaşma odaklı alan gazeteciliğinin en önemlileri arasında yer aldığını belirten Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran, “Gazetecilerin belirli ölçülerde her konuya hakim olması gerekiyor ama eğer ekonomi muhabiri olmak istiyorsanız, bu konuda uzman olmanız lazım” dedi. Medya ve İletişim Bölümünde öğrencilere gazetecilik, radyo, TV ve sinema alanlarında eğitim verildiğini aktaran Prof. Dr. Demirkıran, her alanın ekonomiye bakışının farklı olduğunu dile getirdi ve Türkiye’deki ilk ekonomi gazetesi olan Le Smyrneen’in 1824 yılında Fransızca olarak İzmir’de yayınlandığını hatırlatarak Türk ekonomi basını açısından İzmir’in öneminden söz etti. Prof. Dr. Demirkıran, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) yöneticilerine teşekkür ederek programın başarılı geçmesini temenni etti. 

 

EMD Mesleki Etik Kurallarını Uygulamaya Koyan İlk Örgütlerden

 

Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kıvanç ise derneğin Türkiye’de mesleki etik kurallarını belirleyerek uygulamaya koyan ilk meslek örgütlerinden olduğunu vurguladı. İzmir’in Tür basın tarihinde özel bir yer tuttuğunu ifade eden Kıvanç, “Gazeteci Hasan Tahsin’in İzmir’in işgalinde direnişi başlatan ilk kişi olması tesadüf değildir. Ekonomi basınının duayenlerinden ve Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin kurucularından Özden Alpdağ da İzmirli bir gazeteciydi” dedi. Kıvanç, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı. 

Etkinlik açılış konuşmalarının ardından panelist oturumlarıyla devam etti. 

 

46 Yıllık Deneyim

 

Duayen gazetecilerden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, kariyer sürecinden bahsederek 46 yıllık mesleki yaşamına dair deneyimlerini İKÇÜ’lü genç iletişimcilere aktardı. Gazeteciliğin keyifli bir meslek olduğunu vurgulayan Munyar, “Gazetecilik yapacaksanız eğer, tüm zorluklara ve engellere rağmen sabırla çalışmanız gerekiyor. Öğrenciyken işe başlamak her zaman en iyisidir. Ekonomi muhabirliğini ısrarla yapmanız ise sizin her zaman aranan gazeteci olarak mesleğe devam etmenizi sağlayacaktır. Bir ekonomi muhabiri kolay kolay boşta kalmaz” dedi. 

Gazetecilik İnsan Biriktirme Sanatıdır

 

Ekonomi muhabirliğinin diğer alanlara göre farklılıklarından bahseden Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, gazetecilikle ilgili genel bir çerçeve çizerek “Gazeteciliğin en temel kuralı her duyduğuna inanmamaktır” dedi. Aktaş, gazetecilikte etkili iletişim kurmanın ve ilişkilerin öneminden söz ederken “Gazetecilik insan biriktirme sanatıdır. İnsanlarla iletişiminiz iyi değilse, iyi bir gazeteci olamazsınız” ifadelerini kullandı. 

 

İhtisaslaşma Daha da Önem Kazanacak

 

“Bir gazeteci iyi not almak zorundadır” diyen Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök, günümüz koşullarında hızlı bir değişim sürecinin yaşandığından bahsetti ve gazetecilik pratikleri açısından yeniliklere uyum sağlamanın gerekliliğini vurguladı. İhtisaslaşma modelinin önümüzdeki günlerde daha da önem kazanacağını dile getiren Gök, gazetecilikte haber kaynaklarıyla görüşmeden önce hazırlık yapma sürecinin ve zaman yönetiminin önemini hatırlattı. Gök, İKÇÜ’lü genç iletişimcilere, öğrencilik dönemlerinde sahada sıcak gazetecilik odaklı çalışmaya başlamalarını tavsiye etti. 

 

Öğrenciler Değil; Televizyoncu, Radyocu ve Gazeteci Adaylarını Görüyorum

 

Radyoculuğun Türkiye’deki tarihini anlatan TRT Radyo1 Ekonomi Günlüğü Programı Yapımcısı Ahmet Falih Akıcı, radyo haberciliğinin habercilik pratikleri açısından en hızlı yayın organı olduğunu söyledi. İKÇÜ’lü gençlere derslerle yetinmemeleri gerektiğini ve öğrenci psikolojisinden çıkmalarını tavsiye eden Akıcı, “ben karşımda öğrenciler değil; televizyoncu, radyocu ve gazeteci adaylarını görüyorum” dedi. 

 

Temel Gazetecilik Pratikleri Her Zaman Yaşayacak

 

Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay, ekonomi muhabirliğinin niteliklerinden bahsetti ve bu alanda çalışan gazetecinin analitik düşünme yetisi kazandığını, mesleklerinin gerekliliği olarak veri yığınlarıyla çalışan ekonomi muhabirlerinin diğer alan muhabirlerine göre birbirlerine daha yakın ve dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Gazetecilik mesleğinin bittiğine dair söylemlerin her devirde üretildiğini belirten Albay, gazeteciliğin yalnızca kılık değiştirdiğini vurgularken “Sizler dijital teknolojiye hakim olan birer içerik uzmanı olacaksınız. 5N1K, teyit alma, alana hakim olma gibi temel gazetecilik pratikleri her zaman yaşayacak. Koşullar ne olursa olsun kendini iyi yetiştiren insanlar sivrilecek” diye konuştu. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat