Medya ve İletişim Bölümü TÜBİTAK Projesi ile Üniversite Öğrencileri Arasındaki Dijital Eşitsizliği Haritalayacak

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) yürütücülüğündeki TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projesi kapsamında, üniversite öğrencilerinin dijital dünyadaki fırsat eşitsizlikleri mercek altına alınacak

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Korap Özel’in yürütücülüğünü üstlendiği “Üniversite Öğrencileri Arasında Dijital Eşitsizlik Türleri ve Düzeyinin Haritalandırılması: Türkiye’de Üçüncü Derece Dijital Eşitsizlik Üzerine Bir Saha Araştırması” başlıklı proje, TÜBİTAK 3005 – Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. 

Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasında dijital eşitsizliğin en yeni ve karmaşık boyutu olan üçüncü derece dijital eşitsizliğin inceleneceği projenin danışmanlığını dijital eşitsizlik, dijital katılım ve ağ toplumu gibi konularda dünyaca tanınan, Avrupa Komisyonu danışmanı, bilim insanı Jan A.G.M. van Dijk yapacak. 

Projenin araştırma ekibinde ise Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Şadiye Deniz ve Prof. Dr. Nahit Köker ile İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yalçın ve Demokrasi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bengül Kavlak yer alıyor. Ayrıca, İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölümü’nden Arş. Gör. Rabia Şimşek ve Arş. Gör. İsmail Erol ile Medya ve İletişim Bölümü doktora öğrencileri Mehmet Şakir Saraç ve Gülşah Gönülşen, Medya ve İletişim Bölümü lisans öğrencisi Görkem Batuhan Özçınar, Robert Koleji öğrencisi Ege Çınar Tosun da projede yardımcı araştırmacı olarak görev yapacak.

Türkiye’de ilk kez üçüncü derece dijital eşitsizlik ısı haritasının oluşturulacağı TÜBİTAK destekli araştırma ile üniversite öğrencilerinin dijital dünyadaki fırsat eşitsizlikleri mercek altına alınacak. Sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de acil önlem alınması gereken bir sorun olarak görülen dijital eşitsizliğe ilişkin İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması’na (İBBS) göre belirlenen 12 farklı bölgedeki üniversitelerde gerçekleştirilecek saha çalışması, üç aşamalı araştırma dizisi ile öğrencilere yönelik kapsamlı bir analiz sunacak. 

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin sosyal politika gündeminde öncelikli konular arasında yer alan dijital eşitsizlik alanında toplanan verilerle, eşitsizliğin boyutlarının ve sebeplerinin ortaya konulmasını ve çözüm önerilerine ışık tutmayı amaçlayan proje, Türkiye’nin dijitalleşme politikası konusunda geliştirilecek kamu politikalarına da bilimsel veri sağlayacak. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat